Milieusticker

Misschien heb je wel eens gehoord van een milieusticker. Maar je weet misschien niet waar deze voor dient. Een milieusticker heb je nodig als je naar Duitsland reist. Er zijn namelijk sinds 2008 bepaalde milieuzones aangegeven in Duitsland waar je alleen in mag rijden als je voertuig voorzien is van de milieusticker (ook wel umweltplakette genoemd in het Duits) die word toegestaan in die milieuzones.

Als je geen sticker hebt, of je hebt wel een sticker maar je voertuig mag niet rijden in de zone dan kun je flinke boetes krijgen. Er zijn niet al te veel milieuzones. Deze bevinden zich vooral in en rond de grote steden. Als je op de snelwegen rijd dan zal je geen milieuzones tegenkomen.

De milieusticker word in heel Duitsland herkend en gebruikt. En je hoeft niet elk jaar een nieuwe sticker aan te schaffen. De sticker is kenteken gebonden. Het kan echter wel zo zijn dat je een nieuwe sticker moet aanschaffen als je de autoruit moet vervangen de sticker plak je namelijk onder de voorruit en deze plakt maar een keer.

Milieustickers zijn in Nederland via internet aan te schaffen, houd er rekening mee dat niet alle voertuigen in aanmerking komen voor een milieusticker en dat andere voertuigen geen sticker nodig hebben. Je kan de stickers ook in Duitsland aanschaffen, maar dit kan niet overal en vaak kan dit alleen bij tankstations of garages die bevoegd zijn om uitlaatgastesten uit te voeren. Hierdoor kan de prijs nog wel eens hoger uitvallen dan wanneer je de sticker via Nederland bestelt.